2016 – 2017 Dil ve Anlatım 11. Sınıf Yıllık Planı İNDİR
EKREM YEKREK
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
2016 – 2017 Dil ve Anlatım 11. Sınıf Yıllık Planı İNDİR
EKREM YEKREK
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
2016 – 2017 Türk Edebiyatı Dersi 10. Sınıf Yıllık Planı İNDİR
EKREM YEKREK
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
2016 – 2017 Dil ve Anlatım Dersi 10. Sınıf Yıllık Planı İNDİR
EKREM YEKREK
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
2016-2017 diksiyon ve hitabet ve drama yıllık planları >>> İNDİR
2016-2017 drama yıllık planı >>>İNDİR
2016-2017 ÖĞRETİM YILI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI SENE BAŞI ZÜMRE TOPLANTI TUTANAĞI İNDİR (Nezahat Mertoğlu Akbaba)
10. sınıf Seçmeli Osmanlı Türkçesi dersi ünitelendirilmiş yıllık planı (2016-2017) İNDİR (Firârî ibaç)
Öğretmenin notu: 29.07.2016 tarih ve 54 sayılı TTKB kararı ile kabul edilen Seçmeli Osmanlı Türkçesi öğretim programına göre hazırlanmıştır.
Aşağıdaki dosyada tüm LYS konuları tek bir word dosyasında derlenmiştir.
Edebiyat LYS Konu Anlatımı Tüm Konular Tek Word Sayfasında >>> İNDİR
Dil nedir?
Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir araç, kendine özgü kuralları olan gizli anlaşmalar sistemi, toplum içinde bulunan canlı bir varlık, seslerden oluşmuş sosyal bir kurumdur.
Dilin Özellikleri:
Kültür Nedir?
Bir toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı her türlü maddi ve manevi özelliklerin bütününe kültür denir.
Kültürel farklılığın en büyük nedenleri dil, din ve coğrafi bölgedir.
Kültürün ögeleri
Kültürü oluşturan unsurlar
Kültürün özellikleri:
Dil ve kültür arasındaki ilişki
Kültür dili geliştirir, dil de kültürü taşır. Bu ikisi arasındaki ilişki edebiyat sayesinde zirve noktasına çıkar.
Konuşma dili
Konuşma dili Bir topluluğun kendi içinde kullandığı genelde kuralları esnek olan ve farklı ağızları bulundurabilen sesli dile konuşma dili denir.
Yazı dili
Bir topluluğun kendi içinde kullandığı, kuralları bulunan, tüm ülke içerisinde aynı şekilde kullanılan, imla kuralları ile sınırlı ve harflerden oluşan dile yazı dili denir.
Konuşma ve Yazı Dilinin Farkları
Türkçenin Tarihi Gelişimi
Türkçenin ilk yazılı ürünleri 8. yy.da başlar. Bu döneme Eski Türkçe dönemi denir. Edebiyatımızdaki ilk yazılı ürünlerin adları Orhun Abideleri’dir. Bu abideler üç tanedir: 1. Tonyukuk, 2. Kül Tigin, 3. Bilge Kağan.
Orhun Abidelerinin özellikleri:
Kitabelerin yazarı Yolluğ Tigin’dir. Türk” adının geçtiği ilk yazılı belge ve Türk edebiyatının ilk yazılı örnekleri olan Göktürk abidelerindeki yazılar 1893 yılında Prof. Thomsen ve Radloff tarafından okunmuştur.
Göktürk devleti yıkılınca yerleşik hayata geçen ilk devlet Uygurlar olmuştur. Uygurlar Soğd alfabesini kullandılar. Bu alfabe 14 harflidir. Uygur Metinlerinin adları: 1. Altın Yaruk 2. Sekiz Yükmek 3. Irk Bitig.
Karahanlı devleti İslami ilk Türk devletidir.
Karahanlı metinlerinin adları şunlardır:
Türkçenin Göktürk, Uygur ve Karahanlı metinlerinin verildiği 8-13. yy dönemine Eski Türkçe adı verilir.
Türkçe, Eski Türkçeden sonra Kuzeydoğu Türkçesi ve Batı Türkçesi diye iki kola ayrılır. Kuzey Türkçesine Kıpçak Türkçesi, Doğu Türkçesine Çağatay Türkçesi adı verilir.
Kıpçak Türkçesi metinleri:
Çağatay Türkçesi Metinleri:
Kuzeydoğu Türkçesinin çağdaş kolları şunlardır:
Kazak Türkçesi, Özbek Türkçesi, Kırgız Türkçesi, Tatar Türkçesi, Uygur Türkçesi.
Batı Türkçesi’nin 13- 15. yy arasındaki dönemine Eski Anadolu Türkçesi adı verilir. Bu dönemin önemli eserleri:
Halil İbrahim ARSLANHAN
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATINDA “SADECE” ALTIN ANAHTAR YAYINLARI YAPTI!..
Bu yıl 9. sınıflarla başlayan “okuma- yazma- konuşma” odaklı yeni müfredat konuları uygulamada, ölçme ve değerlendirmede öğretmenlerde kafa karışıklığı yaratmışken öğrencilerin sınavlarda “okuma” bölümleriyle , “yazma”da ve “konuşma”- da performans notlarıyla değerlendirileceği kanaati oluştu. Yardımcı kaynaklarda öğretmenin imdadına önceki sistemde de muadilleri çıkan -Türk Dili ve Edebiyatında öncülüğüyle edebiyat öğretmenlerinin kaynağı olmayı başaran- Altın Anahtar Yayınları yetişti. “Hikâye Yazma”, “Yazma Süreci” ve “Şiir Yazma” gibi başlıklarda toplanan sayfalardan örneklere -yayınevinin izniyle- yer vereceğiz. Orijinal ve keyifli konularla öğrencilerin zevkle yazdığı uygulamalar olduğundan paylaşmayı görev bildik. Edebiyat öğretmenlerinin dönütlerinden yola çıkarak “ödül sistemiyle ciddiyetle yaptırılan” yazma dersinde öğrencilerde yazı yazma yaratımında –yaşları gereği- inanılmaz ifadeler çıktığını; öğrencilerin içlerinde biriken, bastırılan duygu ve düşüncelerin döküldüğünü gördük. Yazdığı yazıyla açığa çıkan bilinçaltının öğrencide terapi işlevi gördüğünü fark ettik. Edebî (estetik) ifadeler yazanların ödüllendirilmesiyle tüm öğrencilerde yazma hevesinin arttığını tespit ettik. İçeriğin yanı sıra yazım ve noktalamaya dikkat edilmesi konusunda öğrencilerin önceden bu konuları çözmüş olmaları gerektiğini bir kez daha gördük.
HİKÂYE YAZMA TÜRLERİ “Olay” ve “Durum” hikâyesini yazmak için önce bir olay hikâyesi okunur (Altın Anahtar bomba öyküleri seçmiş: Olay öyküsü için Nazlı Eray’dan daha şaşırtıcı, durum öyküsü için Türk edebiyatının en etkileyici öykülerinin başında gelen Parasız Yatılı ve Havva’dan daha iyi bir seçim olabilir miydi?), sonra öğrenciden bir “olay” yazması istenir. Olayı öyküleyen öğrenci, daha sonra aynı şekilde “durum” öyküsü okur ve kısa bir “durum” yazar. Bu arada yazma bölümleri örneklerin hemen altına konulmuş. Bu da defter ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve kavratmada pratiklik kazandırıyor:
Dil ve Anlatım dersleri uygulama sınavında öğrencilerin okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerindeki yeterlikleri ölçülmektedir.
Dil ve anlatım uygulama sınav evrakları İNDİR (Ekrem YEKREK)
Dil ve Anlatım / Türk Dili ve Edebiyatı Uygulama Sınavı İçin Zümre Toplantı Tutanağı (Ekrem YEKREK) İNDİR
Değerli Meslektaşlarım,
9.Sınıf Türk dili ve edebiyatı dersi ve 10,11,12.Sınıflar Dil ve Anlatım dersleri uygulama sınavında öğrencilerin okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerindeki yeterlikleri ölçülmektedir.
9.Sınıf Türk dili ve edebiyatı dersi uygulama sınavı için her bir beceri alanına bir ders saati ayrılmıştır. 10,11,12.Sınıflar dil ve anlatım dersleri uygulama sınavı için her iki beceri alanına bir ders saati ayrılmıştır.
Hazırlanan sorular Meslek Lisesi öğrenci seviyesine yöneliktir. Okuma becerisi alan soruları kalabalık sınıflara göre hazırlanmıştır. Bu yüzden de kullanılacak olan puanlama ölçeği ona göre hazırlanmıştır.
Dinleme becerisi alanına yönelik sorular ders kitaplarında yer alan metinlerden alınarak şahsım tarafından kayıt edilerek hazırlanmıştır. Diğer bir alternatif, metin öğretmen tarafından okunabilir.
Uygulama sınav kâğıdı dört sayfadan oluşmaktadır. World sayfası pdf’ye çevrildiğinde ( google yazıp kolaylıkla işlem yapabilirsiniz. ) ve pdf dosyası bilgisayarda kitapçık şeklinde çıktı alındığında A4 kâğıdı dörde bölünerek tek bir sayfada dört becerinin ölçülmesine olanak veren sınav kâğıdı kolaylıkla oluşmaktadır. Yaptım ve uyguladım. Gayet güzel oldu.
Bu çalışma örnek bir uygulamadır. Kesin hükümler içermez. Uygulama sınavının genel hatları zümre öğretmenler kurulunda alınan karar ile belirlenir. Umarım değerli arkadaşlarımın işine yarar. Sevgi ve saygılarımla.
Ekrem YEKREK
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Uygulama Örnekleri
11. Sınıf Dil ve Anlatım Uygulama Örnekleri
12. Sınıf Dil ve Anlatım Uygulama Örnekleri